A  MI  TÖRTÉNETÜNK

Pataki Márta vagyok agrárkémikus-agrármérnök és Veszprém mellett, Szentkirályszabadján élünk kutyáinkkal.
Egyetemi éveim alatt 2000 nyarát Skóciában töltöttem egy eperföldön. A nehéz munka utáni megérdemelt pihenést két hét barangolás jelentette Skócia gyönyörű tájain. Ekkor láttam életemben először border collie-t. Emlékszem elég nagy nyáj volt, és pont megérkezett a gazda, két borderrel. Mi is megálltunk az autóval, hogy megnézzük őket. A kutyák pillanatok alatt összeterelték a birkákat. Egyszerűen lélegzetelállító volt, ahogy dolgoztak. Azt hiszem szerelem volt első látásra :o) innen ered kennelnevünk is.
2003 őszén mikor végre újra lehetőségem adódott rá, hogy kutyám legyen, már tudtam csak border collie jöhet szóba. Utána néztem a fajtának, az angol szakirodalomnak az interneten és végigkérdeztem a magyar tenyésztőket. Végül a Forestry Farm kennelben 2004.03.02-én megszületett Bodza, alias Lovely Lily Of Forestry Farm. Vele kezdtünk kiállításokra járni és az első alom is tőle született 2006-ban. Kennelünk hamarosan újabb kutyákkal bővült. Bodza első almából Neila velünk maradt, majd megérkezett Nelson is. Kiállításokon szép sikereket értünk el, mindketten több ország championjai. Ők ma már mindannyian boldog nyugdíjas éveiket töltik. A fiatal generáció: Nissa Finnországból és Nova, saját tenyésztésből. Velük a kiállítások mellett terápiás munkát végzünk.
Számomra a tenyésztés felelősség, próbálok a lehető legtöbbet folyamatosan tanulni, cél a fajta jobbítása, tökéletesítése. Éppen ezért minden almot hosszas tervezés előz meg, a vérvonalak vizsgálatával, lehetséges betegségek feltérképezésével.
Folyamatosan tanulok a kutyákról, a fajtáról. Ez elsősorban az angolnyelven elérhető anyagok tanulmányozása, a betegségekről szóló kutatások megismerése. De szívesen végzek kurzusokat is.
Végzettségeim:
 – kutyatréner (Stefan Siman)
– Agresszív kutyák kezelése (ÁOTE képzése 4 alkalom)
– OKJ terápiás kutyakiképző (6 hónap)
-Magyar Kutyásakadémia Szaporodásbiológia kurzus (4 alkalom)
– Ross Green és Jo Ratcliffe angol fajtaspecialisták Border collie szemináriuma
– Ross Green kiállítási felvezetés
– Czeglédi Attila Kinológia kurzus (1 év)
– klikker tréning (Stefan Siman)
Célunk az, hogy olyan kutyák szülessenek kennelünkben, melyek kiegyensúlyozottak a kiállításokon és családi kutyaként is megállják a helyüket. Az elképzeléseink szerint egy border collie intelligens, szeret dolgozni, tanulni, de ugyanakkor képes nyugodtan viselkedni ha a helyzet úgy kívánja – pl. otthon a lakásunkban. Rendkívül fontos számomra, hogy kennelünkben egészséges kölykök szülessenek, ezért csak betegségekre (diszplázia, öröklődő szembetegségek, TNS, stb.) szűrt kutyákkal tenyésztünk. A kölykök minden esetben tenyésztői garanciával kerülnek az új gazdájukhoz. A kölykök átvétele után sem engedjük el a gazdik kezét, bármikor kaphatnak tanácsot nevelés, tartás és táplálás kapcsán.