Amit még tudni szeretnél a Border Collie-ról

A fajta eredete

A border vagyis határ szó a fajta kialakulásának színhelyére a skót határvidékre utal, a collie kevésbé meghatározható és sok teória fűződik hozzá. Néhány szerint a fajtára jellemző fehér gallér (angolul collar), mások szerint a fekete (coaly) szóból ered, a harmadik vélemény szerint ez egy ősi kelta szó (coley), melynek jelentése hasznos.

Nagy-Britannia egykor a világ legnagyobb gyapjú előállítója volt, ezért szükség volt a birkanyájak mellett egészséges, nagy kitartású, és gyakran önállóan dolgozó terelőkutyákra. A fajtát évszázadokon keresztül nemesítették ki, más fajtákkal ellentétben azonban elsősorban belső tulajdonságokra szelektálták, úgymint: temperamentum, intelligencia, terelési stílus.

Az első terelőversenyt 1873-ban rendezték az Észak-Walesi Bala városában. Ezen a versenyen 10 kutya indult és James Thompson Tween nevű kutyája nyert. A következő két verseny 1874-ben és 1876-ban egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. Innentől kezdve aztán évente kerültek megrendezésre a versenyek. A kimagasló tehetségű sokszorosan győztes kutyák lettek a mai border colliek ősei.

Természete

A border collie elsősorban munkakutya, kimeríthetetlen energiákkal, hatalmas munka- és tanulási kedvvel. Intelligenciájának köszönhetően igen gyorsan tanul. Sajnos a rossz dolgokat éppen olyan rövid idő alatt sajátítja el, mint a hasznos, jó dolgokat. Kiváló memóriájának köszönhetően mindent megjegyez, a rossz élményeket sem felejti el! Gyakran úgy tűnhet, hogy szinte telepatikus képességekkel rendelkezik. Ennek oka, hogy csakúgy, mint a farkas rendkívül kifejező testbeszéddel bír. Tereléskor a kutya testbeszédével, elsősorban szemével irányítja, szinte hipnotizálja a juhokat. Jellegzetes földhöz lapuló mozgással és villámgyors manőverekkel dolgozik. Állandó készenlétben van, nehogy elmulassza a gazda bármely parancsát, melyet egy apró mozdulat is jelezhet. Mivel feladata szerint a pásztor társa, jobb keze, nem szeret hosszú ideig egyedül lenni.
A border collie nemesítése során szem előtt tartották az agresszió mentességet. Éppen emiatt emberekkel barátságos, gyermekszerető kutya. Jellemző, hogy még a betörővel is összebarátkozik, csak hogy játsszon vele egy kicsit. Általában nem ugatós, csak ha oka van rá.
Mindezek a csodálatra méltó tulajdonságok tehetik nehézzé kedvencként való tartását.

A fajta

 

Kiegyensúlyozott, közepes termetű, atlétikus kutya. Megjelenése hűséget, buzgóságot, intelligenciát áraszt. Kemény, izmos testük kimeríthetetlen energiát és végtelen lendületet sugall.

Képes akár napi 40-80 km-t is futni! Hosszú és rövid szőrű változata is ismert. Színe leggyakrabban fekete-fehér, de létezik vörös-fehér, kék-fehér, trikolor, merle változata is.

Terelő ösztöne miatt nagyon szereti a labdajátékokat, de kitűnő agilitiző, mentőkutya, dog dancing vagy flyball- illetve frizbi versenyző is válhat belőle.

Általában egészséges, betegségekkel szemben ellenálló. Öröklődő betegségként előfordulhat diszplázia és a colliekra jellemző szembetegség, mely vakságot okozhat. Ezek megelőzésére léteznek szűrővizsgálatok.

Sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha a megbízható helyről, tenyésztőtől vásárol kiskutyát.

Érvek és ellenérvek

A border collie népszerűsége az utóbbi pár évben hazánkban is ugrásszerűen megnőtt. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy minden a fajta iránt érdeklődő mérlegelje, hogy valóban alkalmas-e egy border collie tartására.
A border collie tartható nagyvárosban, panellakásban is, amennyiben állandó feladatokkal rengeteg mozgással energiáit levezetik. Amennyiben ilyen helyen lakik kérem gondolja végig az alábbiakat:

Mennyit tartózkodik otthon?
Munkája megkívánja-e, hogy napi rendszerességgel utazzon, akár több órát?
Mik a kedvenc időtöltései szabadidejében?
Van-e lehetőség a közelben ahol kutyáját szabadon sétáltathatja, pl. park, mező stb.
Van-e lehetőség a közelben ahol kutyája aktivitását kiélheti, pl. agility pálya, terelési lehetőség?

Nem kell feladnia eddigi tevékenységeit, barátait, szokásait, de kompromisszumokat kell kötnie 12-14 évre! Ha egyedül él és rendszeresen ingázik munkahelyére, vagy az utazás munkája része nem biztos, hogy bármilyen fajta kutya Önnek való! Amennyiben nincs a lakóhelye közelében olyan terület, ahol kutyája szabadon sétálhat, más kutyákkal játszhat, talán egy társasági fajta jobban megfelelne Önnek. Végül, amennyiben nem tölti szabadidejének jelentős részét a szabadban, vagy sporttal, akár túrázással, esetleg szívesebben jár koncertekre, szórakozóhelyekre Önmagának is szívességet tesz, ha nem border colliet vásárol.
A kertes házban lakóknak is fel kell tenniük maguknak az előző kérdéseket! Főleg mivel a külvárosi embereknek általában többet kell utazniuk munkahelyükre. De ezen kívül gondolja végig:

A terület ahol lakik megfelelően be van-e kerítve?
Van a kertben olyan terület, ahol border collie-ja kedvére áshat, rághat, és úgy általánosságban tönkre tehet dolgokat?
Van-e kertjében mérgező növény, mely veszélyes lehet a kutyára?
Felkészült egy életen át tartó „Nem szabad kergetni a szomszéd macskákat!” tréningre?

Egy jól nevelt, rendszeresen foglalkoztatott, lemozgatott kutya persze sokkal kevesebb kárt és problémát okoz. De ehhez napi 1-1,5 óra aktív foglalkozás szükséges.

Standard

Joyce Collis The Show Border Collie című könyve alapján

 

Általános megjelenés:

Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak kitartással és állhatatossággal kombinálva. Bármilyen durvaság, aránytalanság, elnagyoltság nem kívánatos.

Vérmérséklet:

Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Sohasem ideges vagy agresszív.

Fej és koponya:

A koponya széles, a fülek közt lapos, oldalai fokozatosan és simán vékonyodnak el az orrig. A pofa sosem telt vagy kerekded. A stop kifejezett. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, általában fekete, a kék, barna, vörös egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek. Az orrlyukak jól fejlettek.

Szemek:

Egymástól távol ülők, oválisak, közepesen nagyok, színük harmonizál az egyed színével. A barna szemszín a kívánatos. Kivéve a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens.

Fülek:

Középméretűek, nem ülnek túl közel egymáshoz, félig vagy teljesen felállnak. Gyorsan reagálnak.

Száj:

A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos.

Nyak:

Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el.

Első rész:

A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis. A csontozat erős, de nem nehéz.

Törzs:

A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas mély, mérsékelten széles, izmos, enyhén ívelt. A lágyék mély, nem felhúzott. A törzs kicsit hosszabb, mint a vállaknál mért magasság.

Hátsó rész:

A far széles, izmos. A comb hosszú, széles, izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

Mancsok:

Oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek.

Farok:

Mélyen tűzött és tartott, csánkig érő, szőrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé.

Mozgás, járásmód:

Szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsait alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni.

Szőrzet:

Lehet hosszú vagy rövid. De mindkét változat dupla. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrűközepesen texturált. A rövid, sűrű, puha aljszőrzettel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. A pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat), a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű.

Szín:

Fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melírozott változatok is engedélyezettek: blue-merle, red-merle. A fehér nem lehet uralkodó.

Méret:

A kanok marmagassága 53 cm, a szukák marmagassága kicsit kevesebb.

Hibák:

Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül, és a hiba súlyosságának pontos arányban kell állnia az eltérés mértékével.

Megjegyzés:

A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük