KENNELÜNK

Legfrissebb híreinket keresd Facebook oldalunkon!

Miben vagyunk mások?

Manapság Magyarországon annyi border collie kennel van, mint égen a csillag.

Mit érdemes nézni? Hogyan válasszunk? 

Mindenkinek aki érdeklődik szoktam javasolni, hogy menjen el és látogasson meg több kennelt is. A tenyésztő is lehet szimpatikus vagy kevésbé, a tartási körülmények, a tenyésztési célok szintén. 

Első az egészség! Minden tenyészkutyánk genetikai szűrésekkel rendelkezik, valamint csípőizületi, könyök- és vállizületi diszpláziát is szűretünk. Minden évben szemvizsgálatra járunk, mert ugyan genetikailag sok szembetegség is szűrhető, de van jópár olyan is, ami nem. Kutyáink minőségi élelmet kapnak, rendszeresen adok táplálék kiegészítőket is. 

Kutyáink elsősorban családtagok és másodsorban tenyészkutyák. Ebből adódóan nem szabadulunk meg tőlük akkor sem, amikor már idősek a tenyésztéshez. Csak annyi kutyánk van, akivel minőségileg is tudunk foglalkozni. Képezzük őket, tréningekre járunk és együtt töltjük a szabadidőnket is. 

Nálunk a terápiás munka élvez elsőbbséget, mi maximum hobbiból járunk terelni vagy agilityzni, de fontosnak tartom, hogy dolgozunk a kutyáinkkal. A fajta amúgy ezt igényli is! Régebben kiállításokra is gyakran jártunk, ma már nem vagyunk ott az összes kiállításon, de a küllem a tenyésztési céljainkban továbbra is fontos!

Mi adódik a fentiekből? A terápiás munka nagyon stabil idegrendszert, rendkívül stressztűrő, agressziómentes  és emberszerető temperamentumot kíván. Aki kiállításokra jár ott is fontos a jó idegrendszer, egy kutya ha a bemutatás során félős nem fog jó eredményeket elérni. Aki járt már kiállításon tudja mekkora tömeg, hangzavar van. Egy jó temperamentumú kutya ezeket a szituációkat tudja kezelni, nem ijed meg és nem válik agresszívvá.

Az almokat nálunk hosszas tervezés előzi meg. Igyekszem feltérképezni a vérvonalakra jellemző tulajdonságokat, betegségeket (ezeket egyébként sokszor eltitkolják) valamint nekem fontos, hogy a leendő szülőpár típusban is összeillő legyen. Nincsen hibátlan kutya, ahogy ember sem, de igyekszünk megtalálni azt a párt, aki az esetleges hiányosságokon tud javítani. És fontos a kutyák közti szimpátia is, merthogy létezik ez is. 

Minden egyes alomnak célja van és ez NEM a kiskutyákból származó bevétel. Él egy határozott kép a fejemben arról, milyen egy border collie, hogy néz ki, milyen a természete stb. Ehhez próbálunk minden alommal közelebb kerülni. Éppen ezért nálunk nincsenek ismétlődő párosítások, igyekszünk mindig előre lépni, fejlődni. Nem születik kennelünkben sok alom, mi nem ebből élünk, van munkánk és inkább költünk a kutyáinkra, mintsem haszon legyen rajtuk. 

A fentiekből adódik, hogy kennelünkben nagyon ritka kivételtől eltekintve várni kell egy-egy kölyökre. Előjegyzéssel dolgozunk, egy alomra már annak megszületése előtt elkezdjük a jelentkezőket regisztrálni. Amennyiben nem most, hanem később, akár pár hónap, akár egy év múlva szeretne tőlünk kiskutyát akkor érdemes mielőbb jelentkezni. A jelentkezéshez bemutatkozó levelet kérünk amiben a kutyás tapasztalatok, életkörülmények, életritmus, család felépítése, jövőbeni tervek, célok legyenek leírva, ez segíti a munkánkat. 

A kiskutyákat kezdetben a lakásban majd a kertben neveljük fel, hozzászoknak a zajokhoz, ingerekhez pici koruktól. Naponta foglalkozunk velük egyesével is, kezdve ezt 3 napos kortól, amikor elkezdjük a Szuperkutya programot. Ez egy korai idegrendszeri stimuláció, amit az USA-ban fejlesztettek ki munkakutyák számára. A programot 3-14 napos kor között kell végezni minden nap, az egyes gyakorlatok hatására a kölykök felnőtt korukban jobb stressztűrő képességgel rendelkeznek, szervezetük ellenállóbb a betegségekkel szemben, jobb lesz az adrenalin termelő képességük és erősebb lesz a szívük.

Fontos a korai szocializáció is, kölykeink különböző zajokkal, felületekkel, ingerekkel találkoznak már az első 8 hétben is. Ez is fontos a későbbi életükben, nő az önbizalmuk, magabiztosabban, kiegyensúlyozottabban élik életüket. A szocializáció során találkoznak a falkánk többi tagjával is, tőlük tanulják és az anyjuktól meg a kutyák közti kommunikáció alapjait, ez is nagyon fontos lesz később. 4 hetes koruk után már fogadunk látogatókat is, így emberekkel és gyerekekkel is találkoznak. 

Kennelünkben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy mindenki a céljainak és életvitelének, temperamentumának megfelelő kiskutyával térhessen majd haza, hiszen 12-14 évre választ társat. Éppen ezért nálunk nem a gazdijelölt választ, hanem mi választunk. A kiskutyákat a nálunk töltött 8 hét alatt megfigyeljük és temperamentum teszten is átesnek. Ez alapján döntjük el, kinek melyik kiskutya a legmegfelelőbb.

A kiskutyák egy kis csomaggal költöznek el, ebben játék, alom illatú rongy/takaró, első hétre szükséges élelem van. Az oltási könyv és a származási lap (Törzskönyv) nem választható opció. Nálunk minden kiskutya törzskönyvezve van. Nem lesz olcsóbb egy kölyök attól, hogy nem váltom ki, az a pár ezer Forint nem tétel.  A gazdik költözés után is bármikor fordulhat hozzánk a gazdi, szívesen segítünk akár nevelési, tartási, táplálási kérdésekben. 

TÉVHITEK velünk és a kutyáinkkal kapcsolatban:

– minden terápiás kutyának az összes kölyke terápiás temperamentumú kutya lesz – NEM IGAZ!!! egy alomban általában 1-2 kölyök alkalmas terápiás munkára!

– kutyáink mivel terápiás kutyák biztos nyugodtak és ideális családi kedvencek kisgyerekek mellé – NEM IGAZ!!! Kutyáink elsősorban BORDER COLLIEK, tehát pörgős és aktív kutyák akik ugyanúgy sok foglalkozást és mozgást igényelnek! Terápiás munkára idegrendszeri stabilitásuk és nem mozgásigényük miatt alkalmasak!

Kisgyerekek mellé a fajta nem ajánlott kezdő kutyásoknak!!!